Küçük işletmelere 5 bin TL’lik ürün ve hizmet

0
610

En büyük müşteri grubu turizm ve yeme-içme sektöründeki işletmelerden oluşan Metro Türkiye, Gıda Kurtarma Derneği ve Dudetable iş birliği, Coca-Cola’nın ana partnerliği ve Unilever Food Solutions, P&G, Barilla, Orkide Yağ, Reis Gıda ve Dimes’in destekleriyle ‘Küçük İşletmem İçin’ hareketini başlattı. Projeyle, yeme-içme sektöründe, yıllık cirosu 2 milyondan az, en az 5 kişi istihdam eden işletmelere can suyu olmak amacıyla 5 bin TL’lik ürün ve hizmet yardımı sağlanacak. Bağışları Gıda Kurtarma Derneği toplayıp, ulaştıracak.

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri de HORECA’nın dâhil olduğu turizm ve yeme-içme sektörü.  Lokanta, restoran, kafe, kafeterya, pastane ve benzeri işyerleri 21 Mart’tan buyana sadece paket servis yapabiliyor.  Köşe başımızdaki pastane, ekmeklerimizi aldığımız fırın, mahalledeki köftecimiz, balıkçımız, yufka ve mantı aldığımız mahallenin en eski esnafı, ayda en az bir kere gittiğimiz muhit dönercisi bu krizden ağır şekilde etkileniyor. İşte  bu küçük işletmelere, onlara mal tedarik eden iş ortaklarından destek geldi. Bu dayanışmanın özünü ‘Yaşat ki yaşayasın’  felsefesi oluşturuyor.

5 BİN TL’LİK CANSUYU

En büyük müşteri grubunu HORECA sektörünün oluşturduğu Metro Türkiye, küçük işletmeleri desteklemek üzere Gıda Kurtarma Derneği ve Dudetable iş birliğinde, Coca-Cola’nın ana partnerliği ve Unilever Food Solutions, P&G, Barilla, Orkide Yağ, Reis Gıda ve Dimes’in destekleriyle Küçük İşletmem İçin hareketini başlattı. Projeyle, koronavirüse karşı alınan tedbirler kaldırıldığında kapılarını tekrar açacak işletmelere can suyu olmak amacıyla 5 bin TL’lik ürün ve hizmet yardımı sağlanacak.

10 MİLYAR TL’Yİ BULABİLİR

Bu destek sayesinde yeme-içme sektöründeki küçük işletmelerin kendi bütçelerini kira bedeli, fatura giderleri, personel ödemesi gibi farklı ihtiyaçlarına aktarabilmesi ve on binlerce sektör emekçisinin istihdamının korunabilmesi hedefleniyor. Ayrıca yerli ekonominin desteklenmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması ile yerel lezzetlerin devamlılığının korunması amaçlanıyor. Proje hedefine ulaştığı takdirde yaklaşık 40 bin kişilik istihdamın korunabileceği ve yaklaşık 10 milyar TL’lik yerel ekonominin canlandırılmasına katkıda bulunulacağı hesaplanıyor.

5 ÇALIŞAN ŞARTI

Küçük işletmelerin projeden yararlanabilmesi için yeme-içme sektöründe faaliyet göstermesi, SGK’ya kayıtlı en az 5 çalışanın olması, yıllık 2 milyon TL veya altında ciroya sahip olması gerekiyor. Bu koşulları sağlayan işletmeler www.kucukisletmemicin.com platformu üzerinden destek alabilecek, kurumsal firmalar da aynı platform üzerinden destek sağlayabilecek.

SONUÇLARIN 10 GÜNDE AÇIKLANMASI PLANLANIYOR

Yeme içme sektöründe yaklaşık 25 bin küçük işletme bulunuyor. Projeyle bu işletmelerin yüzde 20’sine ulaşılması amaçlanıyor.  Başvuranlarla 3 gün içerisinde iletişime geçilmesi,  sonuçların 10 gün içinde açıklanması ve  desteğin de restoranlar açıldığında verilmesi planlanıyor.

BANKA VE TELEKOM SEKTÖRÜ İLE GÖRÜŞÜLÜYOR